Budapestbakelseinspirerande dessert till 1:a-maj fikat

Måste erkänna att demonstrerandet fick stå tillbaka för en heldags lek i solen. Men 1:a maj-fikat blev självklart av, och det på altan i strålande solsken. Inspirerades av Budapestbakelsen (Budapestbakelsens dag) och resultatet blev hasselnötssmåkaka med hallon- och vaniljfrostingsgrädde och små nutellamaränger. Alla delar går utmärkt att göra innan och är goda var för sig. Kakorna och marängerna blev många över och ligger nu i frysen och i burk i skafferiet.


Vaniljhallondessert med nötkaka och nutellaminimaränger

Hasselnötskakor (recept nedan)

Hallon- och vaniljfrostingsgrädde (recept nedan)

Nutellamaränger (recept nedan)

Hallon

Hackad mörk choklad

Dela kakorna i småbitar och lägg på ett fat. Klicka/spritsa ut Hallon- och vaniljfrostingsgrädden ovanpå och bredvid. Lägg till lite färska hallon, några nutellamaränger och strö till sist över hackad choklad. Klart att servera.


Hasselnötkakor

50 g hasselnötskärnor

175 g smör

25 g nutella

100 g socker

250 g vetemjöl

Mal nötterna och blanda med resten av ingredienserna. Forma till valfri form av småkaka (jag gjorde snittar, tre längder som plattades till och skärdes till snittar när de kom ut från ungen). Grädde mitt i ugnen 175 grader i 10-15 minuter. Låt kallna.

Hallon- och vaniljfrostingsgrädde

50 g smör

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

80 g Philadelphia

50 g hallon (mosad och avsilad)

2 dl vispgrädde

Vispa ihop smör, vaniljsocker, florsocker och philadelphia ordentligt i ca 5 monter. Vispa grädden för sig. Blanda försiktigt ihop frostingen, grädden och hallonen och ställ in ett tag i kylen.

Nutellamaränger

2 äggvitor

1 dl strösocker

1 krm vinäger

1-2 msk Nutella

Ugn 100°. Vispa vitorna i en minut med låg fart på elvispen. Tillsätt vinäger och vispa 1 minut till. Ha i sockret lite intaget och fortsätt hårt vispa till ett fast skum. Värm nutellan i mikron så den blir lite lösare. Häll i den i marängsmeten och rör om ett 2-3 varv. Ha i marängen i en sprits och spritsa ut till maränger i valfri storlek. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 40 min. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar 1 tim i ugnen.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: