Romchokladkaka med apelsinglasyr

Idag fick båda killarna i familjen hjälpa till med mitt provbak. Sonen ville absolut hjälpa till med själva bakningen, eller iallafall att slicka skålen. Maken fick rycka ut till systemet då jag visst bara trodde att vi hade rom. Till sist fick vi ihop en chokladkaka med rom och apelsin som jag tänkte låta kollegorna testa imorgon.


Romchokladkaka med apelsinglasyr
2 ägg

2 dl socker

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

2 msk kakao

1,5 tsk bakpulver

0,5 dl grädde

0,5 dl rom

100 g mörk choklad

Glasyr

1 msk smör

1 dl socker

1 dl pressad apelsinsaft

1 msk kakao

Ugn 200 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner smör, mjölblandningen, grädde och rom i äggsmeten. Hacka chokladen och blanda i. Häll smeten i en smord och bröad (ströbröd blandat med kakao) kakform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och låt blandningen koka i ca 4 minuter. Stick många små hål i den nygräddade kakan och häll glasyren över kakan. Låt kakan vara kvar i formen tills kakan kallnat helt. Stjälp upp kakan. (Här kan man göra en halv sats glasyr till och glasera ovansidan på kakan när man stjälpt upp den).

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: