Syltbutterkaka med vaniljkräm

Butterkaka är väl en av de godaste av vetebullarna. Troligen är det för att det både finns fyllning, vaniljkräm och kanske t.o.m. även glasyr. Alltså en massa gegg-gott. Lyckas man även få till en god vetedeg med så kan det inte bli annat än succé 😋 Igår blev den en syltbutterkaka med vaniljkräm. Valde att prova med lingonsylt och strö på kanel som fyllning igår. Syrlig men god, vill man ha sötare kan man ta t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt eller varför inte äppelmos. Viktiga är att den är ganska fast så att inte fyllningen rinner ut.

Syltbutterkaka med vaniljkräm

25 g jäst

50 g smör

2 dl mjölk

0,5 ägg

0,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 tsk kardemumma

6 dl vetemjöl

fast sylt av valfri smak + ev krydda

1 sats vaniljkräm

0,5 ägg till pensling

pärlsocker och/eller mandelspån

Smält smöret och tillsätt mjölken. Smula jästen i en bunke och lös upp i smörmjölken. Blanda i ägg, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet och snåla ihop en en smidig deg. Låt jäsa i 30 min. Kavla ut till en rektangel. Bred på sylten och strö ev. över någon krydda. Rulla ihop till en rulle och skär den i ca 12-15 bitar. Ställ några upp i en rund välsmord form med löstagbar kant.


(Så här tätt ställde jag dem med lyckat resultat, ställer man de för tätt så blir det för trångt när de jäser)

Lägg de bitar som inte får plats i formen i bullformar. Låt jäsa i 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader. Gör en grop i varje bulle och lägg i en rejäl klicka vaniljkräm. Pensla butterkakan med vispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelspån.


Grädda i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna i formen. När butterkakan tagits ur ugnen så höj ugnstemperaturen till 250 grader och ställ in bullarna (brukar även i de lägga in en klick vaniljkräm) i ca 8 minuter. Vill man kan man istället för att strö på pärlsocker/mandelspån glasera kakan med en blandning på 3-4 msk florsocker och 0,5 msk vatten när den kallnat helt.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: