Banankaka är någon som jag egentligen inte gillar men på något sätt så tar jag ändå alltid en bit för att det är något med den som jag kanske tycker om. Samma sak med ägglikör, det är inte gott men ändå så är det de… det är riktigt förvirrande!
Fick med mig några övermogna bananer hem och det är ju definitivt inte gott att äta så då blir det ju antingen frysa in och göra glass, göra bananbröd eller baka banankaka/-muffins. Idag blev det banankaka. Men då jag egentligen inte gillar det så blev det lite experimenterande för att få den god(are). Använde mig av två säkra ingredienser som aldrig misslyckas: kanel och choklad. Ja nu blev godsidan lite tyngre, och jag fick bara lovord om den.
Banankaka med kanel och choklad
80 g smör
2,5 dl socker
2 msk mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
2 äggulor
2 mogna bananer
150 g mjölkchoklad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggvitor
Ugn 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Ha i socker, mjölk, salt, kanel och vaniljsocker och rör om. Blanda ner äggulorna. Mosa bananerna och rör ner detta i smeten. Hacka chokladen och blanda ner det i smeten tillsammans med mjöl som är blandat med bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll blandningen i väl smord och bröad kakform. Grädda i ca 50-55 minuter tills den precis stelnat i mitten. Låt svalna i formen.