Chokladbollens dag 11/5 – chokladbollsbiskvier

Även om jag mer och mer mixtrar med olika smakkombinationer, välbeprövade och nya konstiga, och går många gånger till barskåpet för att hitta nya smaker så är jag egentligen riktigt barnslig när det kommer till favoritbakverk. Finns väl inget godare än CHOKLADBOLLAR 😋 Helt klart det bakverk jag skulle välja om jag bara fick äta ett bakverk i resten av mitt liv. Har provbakat många ”nyttiga” varianter men NEJ NEJ NEJ, chokladbollar ska vara riktiga och onyttiga!Imorgon är det chokladbollens dag vilket gör att det näst intill borde vara olagligt att inte äta någon sorts chokladbollar, japp plural annars är det som vilken vanlig dag som helst. Kände dock att jag fick lov att avancera bakningen lite så jag gjorde chokladbollsbiskvier.


Chokladbollsbiskvier



Biskvibottnar

250 g mandelmassa

1 msk socker

1 äggvitor

Chokladbollsfyllning

150 g smör, rumsvarmt

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

0,75 dl kakao

2 msk starkt kaffe

60 g riven kokos

60 g havregryn

250 g valfri choklad att doppa i (jag blandande 200 g mjölkchoklad och 50 g mörk 75%)

riven kokos/pärlsocker att strö på.

Bottnar: Blanda mandelmassa och socker en en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper, de blir lite större i ugnen. Är de svåra att få platta när man spritsar kan man bre ut dem med baksidan på en tesked som doppas i vatten (då kan man även strunta i spritsen och bara lägga ut klickar och bre ut). Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 10-12 min tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.


Fyllning: Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och kakao. Ha i äggulan och vispa ihop så det blir krämigt. Tillsätt med kaffe, kokos och havregryn. Fördela fyllningen på bottnarna med hjälp av en liten tesked. Ställ in i frysen medan du smälter mjölkchoklad över ett vattenbad.


Doppa biskvierna i chokladen och strö över kokos/pärlsocker. Ställ in i kylen för att få chokladen att stelna.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: