Kardemummagifflar på kardemummabullens dag

Kardemummabullens dag idag och till det blev det kardemummagifflar med hallon- och päronsylt. Endast en jäsning vilket gör att det är snabbakat för att vara bullar.

Bullar med för lite fyllning är enligt min åsikt onödiga bullar, så se till att ta en ordentlig klick och kläm åt ändarna. Läcker det ut lite så är det inte hela världen, smakar mums ändå. (Kanske därför det smakar mums). Hellre att det rinner ut lite än att man undrar var fyllningen är. En annan åsikt är att ska det smaka så ska det smaka. Så tycker ni att det är ganska mycket kardemumma i degen så är det för att jag vill att mina kardemummabullar verkligen ska smaka kardemumma. Min mest vana och absolut mest kritiska (den som jag vet helt och hållet vågar vara ärlig) testare hade faktiskt inget negativt att säga utan den smakade bra och mycket.

Detta recept ger 16 gifflar, vill man ha fler när man ändå håller på så är det bara att dubbla.

Kardemummagifflar med hallon- och päronsylt

100 g smör/margarin

2 msk socker

1 ägg

25 g jäst

1 dl grädde

5 dl vetemjöl + extra till utbak

1 msk kardemumma

Hallon- och päronsylt smaksatt med kardemumma

1 ägg till pensling

Pärlsocker

Vispa ihop smör och socker och tillsätt sedan ägget och rör om. Lös upp jästen i grädden och häll ner i smeten tillsammans med mjöl och kardemumma. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rundel. Dela varje cirkel i 8 pizzaslice:ar och lägg en klick sylt på varje.


Rulla ihop och forma till gifflar. Se till att klämma ihop ändarna så att inte fyllningen rinner ut vid gräddning. Lägg på bakplåtspapperskläpp plåt och låt jästa övertäckt i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och strö pärlsocker på (kan klämma till ändarna lite igen). Grädda mitt i ugnen i ca 5-6 minuter så de får fin färg.
Kardemumma är ju gott till de flesta fyllningar så sylten går lätt att byta ut mot andra goda smaker

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: