Blåbärspajrulltårta

Det senaste baket blev en kladdig skapelse (mycket fyllning), en rulltårta inspirerad av blåbärspaj med vaniljsås. En vanlig enkel rulltårtebotten med en fyllning bestående av vaniljkräm, blåbärssylt och havresmul. Kanske lite söt enligt hemmajuryn men är det inte det som blåbärspaj med vaniljsås är, får väl ta lite mindre socker i blåbärssylten nästa gång. Inte den snyggaste rulltårtan som skådat vår jord, får väl skylla på att även utseendet ska se ut som en paj 😉 Den va då god och det är väl det viktigaste!

Blåbärspajrulltårta med havresmul 

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1 tsk kanel

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Frystorkade blåbär

Vaniljkräm

Blåbärssylt

Havresmul (se recept nedan)

Ugn 250 grader Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda ihop potatismjöl, kanel, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Strö lite frystorkade blåbär på en bakplåtspappersklädd blåst. Bred ut smeten ovanpå och strö lite mer frystorkade blåbär.


Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 6-8 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Rulla ihop medan den är varm, men då utan fyllning. Låt rulltårtan svalna, ihoprullad. När den gjort det så rulla ut den igen och bred först på ett lager vaniljkräm, sen ett lager blåbärssylten över kakan, strö på havresmulet och rulla ihop till en rulltårta. Jag brukar skära av kanterna så att den blir lite snyggare då fyllningen syns.


Havregrynssmul

30 g smör, smält och avsvalnat

20 g brunt farinsocker

1,5 tsk kanel

2 msk mjöl

4 msk havregryn

Ugn 175 grader. Blanda alla ingredienserna. Smula på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen och baka det tills det stelnar och blir smul. Blanda om lite då och ha koll så att det inte bräns. Låt den svalna och smula isär den.

Havresmulet är även gott att ha på glass som strössel.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: