Bröd i långpanna – byta ut ingredienser

När det kommer till brödbak kan man absolut experimentera lite och byta ut delar av mjölet mot annat mjöl, vätska mot annan vätska (mjölk mot vatten) eller sötningsmedel mot andra sorter (honung istället för sirap). Många goda bröd har blivit till på det sättet här hemma. Bröd i långpanna som skärs i rutor är ett av de enklaste sorters bröd att göra. SåKommer inte ihåg hur detta grundrecept var, inte det som är uppskrivet nu i alla fall. Sen följs sällan de ingredienserna som står i det recept jag ”går efter”. Dagens blev riktigt god och det är väldigt lätt att göra. Även mums att rosta, perfekt till både frukost och middagssoppan.

Vad-man-vill-brödrutor

50 g jäst

5,5 dl vatten, fingervarmt

0,5 dl sirap

2 tsk salt

2 msk olja, neutral

3 dl grahamsmjöl

10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt sirap, salt, olja och grahamsmjöl och rör om. Blanda i nästan allt mjöl och knåga den tills den blir smidig. Täck över med bakhanduk och jäs i 45 minuter.


Truck ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och skär i rutor, men skär inte igenom hela degen. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten (man kan om man vill strö lite frön eller gryn ovanpå) och grädda i ca 12-15 min. De sista minutrarna kan man lägga ett ugnsfolieark på om man tycker att de blir för mörka. Låt svalna lite innan de skärs i rutor och lägga på galler för att svalna helt.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar