När det kommer till brödbak kan man absolut experimentera lite och byta ut delar av mjölet mot annat mjöl, vätska mot annan vätska (mjölk mot vatten) eller sötningsmedel mot andra sorter (honung istället för sirap). Många goda bröd har blivit till på det sättet här hemma. Bröd i långpanna som skärs i rutor är ett av de enklaste sorters bröd att göra. SåKommer inte ihåg hur detta grundrecept var, inte det som är uppskrivet nu i alla fall. Sen följs sällan de ingredienserna som står i det recept jag ”går efter”. Dagens blev riktigt god och det är väldigt lätt att göra. Även mums att rosta, perfekt till både frukost och middagssoppan.
Vad-man-vill-brödrutor
50 g jäst
5,5 dl vatten, fingervarmt
0,5 dl sirap
2 tsk salt
2 msk olja, neutral
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt sirap, salt, olja och grahamsmjöl och rör om. Blanda i nästan allt mjöl och knåga den tills den blir smidig. Täck över med bakhanduk och jäs i 45 minuter.
Truck ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och skär i rutor, men skär inte igenom hela degen. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten (man kan om man vill strö lite frön eller gryn ovanpå) och grädda i ca 12-15 min. De sista minutrarna kan man lägga ett ugnsfolieark på om man tycker att de blir för mörka. Låt svalna lite innan de skärs i rutor och lägga på galler för att svalna helt.