Brödrutor med torkade bär 

Juni fick startas med ett brödbak igen, måste hålla igång så inte frysen töms. Vill ju inte skämma bort familjemedlemmarna med köpebröd.

Är inne i en period när jag tycker att det är extra kul att baka bullar och kakor av alla slag och lägger ner mer krut där. Då är enkla men goda bröd bra. Det är också roligt att tipsa om lätta bröd då det är större chans att andra provar det än om det är komplicerat. I detta bröd kan man tillsätta de torkade bär som man gillar. Blåbär är väldigt gott men idag fick det bli det som fanns hemma nämligen russin och tranbär. Tranbär rekommenderar jag verkligen i bröd, även gott i kakor.

Kan tillägga att det börjar dofta underbart i hela huset efter redan 5 min i ugnen och de är perfekta att använda till mumsiga mackor för sommarens picknickar eller turer till stranden.

Brödrutor med torkade bär

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

2 tsk salt

0,5 dl rapsolja

1 dl mörk sirap

7 dl rågsikt

7-9 dl vetemjöl

2-3 dl torkade bär

Smula jästen ingen bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågsikt och sen lite vetemjöl i taget. Blanda och knåda ihop allt tills det blir en smidig deg. Tillsätt de torkade bären, används stora som t.ex. aprikoser så hacka dem i mindre bitar först. Jäs under bakduk i ungefär en timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda till den lite innan den trycks ut på en plåt med bakplåtspapper. Skär brödet i önskad mängd rutor.


Storlek efter tycke. Låt brödet jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Ugn 225 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt det färdiga brödet svalna något på plåten innan rutorna skärs isär och läggs för att svalna helt på ett galler.


Vill ni inte ha det lika mörkt som mig så lägg på lite folie när önskad färg är uppnådd.

Nu ska jag gå och kamma ur lite mjöl/deg ur håret, bara jag som har det problemet efter bakning?

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: