Detta fröknäcke fick jag smaka fösta gången hos Minna (min sons namn på sin farmor) och det är så gott och så lätt att göra. Fick bara lov att be om receptet. Perfekt att ha hemma när man är lite hungrig/sugen eller att ge bort som present. Gott med i alla fall de pålägg jag provat: smör/ost, keso, färskost, makrill, ägg, mosad banan mm, ja till och med chokladsås (jag vet men ibland tar suget sina egna vägar, mina vägar går ofta till choklad).
Fick prova ett rotfruktsbröd från Riesenta förut som var väldigt gott vilket gjorde att jag fick lov att mixtra med detta fröknäcke lite och provade med att blanda i 100 g råriven morot. Riktigt gott, nästa gång blir det med rödbeta. Men oavsett om ni provar basreceptet eller lägger till något mer, vad ni än gör: glöm INTE flingsaltet!
Havre- och fröknäcke
2 dl havregryn
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl sesamfrön
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten
Flingsalt
Ugn på 160 grader. Blanda alla ingredienser. Kavla ut smetdegen mellan två bakplåtspapper.

Lägg den på en plåt och dra av översta bakplåtspapperet. Skär det i bitar och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 60-70 minuter. Låt svalna på plåten och bryt i bitar.