Havrekaksbiskvier – bakning som resulterade i tre sorters kakor

Har i och med att jag tar med gottesaker till jobbet fått börja, p.g.a. allergier, göra om och prova på lite nya experiment med andra ingredienser om jag bestämt att jag vill baka vissa bakverk. Till gårdagens teammöte blev det havrebiskvier med blåbär och vit choklad som både är gluten- och nötfria. Fick även två andra kakvarianter på grund av baket men de fick stanna hemma. En fullträff enligt hemmajuryn på havrebiskvierna, även kollegorna verkade vara positiva. (Självklart kan man byta ut havrekaksflarnen mot vanliga biskvibottnar).

Havrebiskvier

Havrekaksflarn

3 dl havregryn

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

150 g smör/margarin

1 tsk bikarbonat

Ugn 175 grader. Smält smöret. Blanda övriga ingredienser, tillsätt smöret och blanda samman till en deg/smet . Klicka ut ut smeten/degen på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ett glas, eller liknande, och ta ut kakor i bra storlek. Låt kallna på plåt. Man kan även göra små bollar och lägga ut på plåten men jag ville ha samma storlek på kakorna så då använde jag mig av glaset.

Spar resterna som blir och använd som tillbehör till glass.

Smörkräm

200g smör

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 äggula

2 dl blåbär (alternativ 1,5 dl blåbärssylt)

200 g vit choklad

Vispa smöret, äggulorna, vaniljsockret och florsocker på elvispens högre effekt i 3-4 minuter så krämen blir fluffig och ljus. Tillsätt blåbären lite i taget och blanda väl. Använder man blåbärssylt så tillsätt den i smörkrämen och vispa på hög effekt nån minut.


Bre på krämen på kakorna och ställ in de i frysen medan man smälter chokladens. Doppa kakorna i chokladen så att krämen täcks. Ställ in ”biskvierna” i kylen så att chokladen stelnar.


I och med att krämen inte frusit fullt så ”smälter” lite ner i chokladen vilket för att biskvierna blir lite melerade. Jag tycker att det är fint men vill man ha de helt vita så låt smörkrämen stelna helt innan de doppas.

I samma veva som krämen skulle på så kom min lilla hjälpreda och skulle göra han med. Tycker ju att det är kul och ska man uppmuntra så ska man försöka att alltid göra det, inte låta perfektionismen ta över. Han fick lite kakor och gegga på lite smörkräm och lägga på en till kaka uppepå (med lite assistans/förfining av mamma sin). Sen skulle han ju även vara med när chokladen skulle på så vi ringa på lite på hans kakor. Fint och gott resultat

Dubbla havrekaksflarn med blåbärskräm

När havrekaksflarnen gjordes så gjorde jag storsats så jag fick lite deg över. Då tog jag och hackade i en Snickers och fick 7 stora snickershavrekaksflarn.

Snickershavrekaksflarn

 

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: