Blev lite övertidsjobb igår och då såg jag att det fanns en del äpplen kvar från förra veckan som garanterat inte kommer ätas upp då det även finns kvar från denna vecka och kommer nytt imorgon. Så då tänkte jag att jag snor med de hem, provbakar lite och fyller istället på fikarummet med äppelkaka, så äts äpplena upp iallafall. Återvinning även i detta bak 🍎 La även till lite jordgubbssylt jag hittade i kylen och fick ihop dessa jordgubbs- och äppelkakor, somrigt och gott.
Äpplen och jordgubbar tyckte jag blev en bra kombo, och kanel förgyller allt!
Jordgubbs- och äppelkaka
100 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1,5 dl mjölk
1 dl jordgubbssylt
2-3 äpple
Kanel
Ugn 175 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kanel och blanda i det och mjölken i smeten. När allt är ihopblandat så rör ner jordgubbssylten. Häll smeten i en plåt (25x30cm) med bakplåtspapper.
Skala och tärna äpplena och täck kakan med dem. Tryck ner de i smeten och pudra över kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.
Man kan även ta en rund ugnsform som man smort och bröat, ha då ugnen på 200 grader och ca 40 minuter.