Nybakta Rågfrallor till kvällsfika

Brödbak igen då brödfrysen verkar aldrig bli speciellt full. Även om det äts en del kakor här hemma så äts det bröd varje dag. Brukar alltid köpa jäst när jag veckohandlar så att det alltid ska finnas hemma då brödbaken nuförtiden impulsbakas med vad som finns hemma. Där är det inte så noga just nu. Gottebaken är lite mer planerade vad som ska provbakas, även om det ibland blir lite på impuls där med för att rensa kyl och skafferi.

Idag blev det rågfrallor. Antalet man gör är beroende på hur stora man vill ha bröden. Jag gillar stora bröd så jag delade degen så att jag fick 12 st frallor.
Rågfrallor

50 g jäst

5,5 dl ljummet vatten

1 dl rågkross

2 tsk salt

1 dl brödsirap

50 g smör, rumsvarmt

Ca 14 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke och lös upp den i det ljumma vattnet. Tillsätt rågkross, salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Jäs degen under bakduk i 45 min.


Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Vill man kan man forma dem till runda/ovala bollar, själv tycker jag att det är fint om de är i lite olika och oregelbundna former.


Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12–14 min. Låt de svalna på ett galler under en bakduk.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: