Ibland är klassikerna absolut bäst. En sak som det var alldeles för länge sen det gjordes här hemma var kladdkaka. Så det fick det bli då jag i affären två timmar innan middagsdags, taco-fredag med fler delar av familjen, kom på att jag inte hade någon efterrätt. Går ju inte för sig då Jacobs kusiner lite halft förknippar mig med fika eller efterrätt. Det är väl få saker som går upp mot en riktigt chokladig och kladdig kladdkaka. Så se till att inte grädda den för länge, för vad är värre än en okladdig kladdkaka? (Jo massor i verkliga livet men inte i baksammanhang).
Detta är mitt recept jag brukar köra efter, även när jag för kladdkakerutor med kokostosca. Den är självklart jättegod ren som den är men blir ännu bättre med, som Jacob säger, lördagsgodis i. Med bounty i blir det en garanterad 10-poängare. Idag blev det center i, en till variant som själen njuter av! Men vill ni ha en ren kladdkaka så hoppa över att sticka ner chokladbitar.
Kladdkaka med chokladlördagsgodis
150 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
Choklad av valfri sort
Ugn 200 grader. Smält smöret i lite större kastrull. Blanda i socker och ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör till en jämn smet.
Bre ut smeten i form som antingen är smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper. Placera ut chokladbitarna och tryck ner dem i smeten.
Grädda mitt i ugnen i ca 18- 20 minuter, beroende på hur stor formen är. Ha koll på den så att den fortfarande är kladdig mitt i. Blir det godisbitar över och man lyckas ha disciplinen att inte äta upp dem så är det ju bara att hacka dem och strö över direkt när man tagit ut kakan så de smälter ihop lite med kakan. Uttrycket ”för mycket choklad” finns inte i detta hem!
Låt den svalna och servera med grädde eller glass.
Ät och njut!