Söndagsbullbak – Kaneltwistar med choklad

Tomt i frysen på bullar. Får väl inte hända, speciellt när det är sommarlov/semester. Bullkalas ska man väl ha lite då och då dessa tider: i båten, på stranden eller hemma i gräset/på verandan.

Hittade ett recept (i min utmaningsbok) som heter pojkar. Där man knådar man i ”fyllningen” (eller resten av degen som de kallar det) i den jästa degen innan utbak. Ett sätt jag aldrig provat så tänkte att jag provar på det men ändrade lite mängder, la till några ingredienser och struntade i några. Va i Dannmark för knappt 2 månader ser och fick lite bakinspiration. Den jag tog med mig var, kanske inte helt oväntat, choklad till det mesta. Så kaneltwistar fick choklad istället för smör och socker som garnering. Det är dock inte hela familjen som håller med om att allt blir godare med choklad så halva satsen fick bli en klassiker med uppvispat ägg och pärlsocker. En riktig saftig bulle trots det inte fanns någon klassisk fyllning.


Nu kan vi ha bullfika igen, eller varför inte ta en påse till frukost (japp det händer).

Kaneltwistar med choklad

Bulldeg:

50 g smör/margarin

4 dl mjölk

50 g jäst

0,5 tsk salt

1,5 msk socker

1 msk kardemumma

ca 13 dl vetemjöl + extra till utbak

Fyllning:

150 g smör/margarin rumsvarmt

1,5 dl socker

2 msk kanel

1 ägg

Garnering:

200 g choklad (till hel sats)

(Eller 1 ägg och pärlsocker)

Smält smöret. Häll i mjölken och se till att degvätskan blir fingervarm. Smula jästen i en bunke och lös den med degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och 10 dl av mjölet. Arbeta ihop degen så att den släpper kanterna och jäs under en bakhandduk i 30 minuter.

Medan degen jäser så vispa ihop smör, socker och kanel. Tillsätt ägget och fortsätt vispa så det blir en jämn fyllning.

Fingrar som vill smaka kan uppkomma

Arbeta ihop degen med fyllningen och resterande 3 dl mjöl. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda till den. Dela degen i 32 bitar och rulla dem till längder, ca 25 cm.


Vik längderna på mitten och snurra ihop dem. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen i runt 6-8 minuter.


Låt dem svalna på galler. Smält chokladen och pensla på ett lager på varje bulle, låt chokladen stelna.


Vill man göra bullarna med pärlsocker så pensla på ägg och strö på pärlsocker innan gräddning, precis som vanliga bullar.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: