Kokos – har någon kokos i namnet så är jag näst intill såld direkt. Nästan (så nära det går) lika gångbart som choklad. En kombo av dessa två och det går att övertala mig till det mesta.
Senaste experimenten i köket blev två kokosbak – kolacocokakor (dessa kommer recept senare på) och chokladdoppade kokosbollar.
De chokladdoppade kokosbollarna blev det tre olika varianter av. Gjorde en dubbel sats av grundreceptet, delade smeten i tre delar och smaksatte två av dem. Den första utan extra smaksättning blev doppad i mjölkchoklad. Den ena smaksattes med rivet limeskal och doppades i vit choklad och den andra fick smak av jordnötter med mörk choklad som överdrag. Den med jordnötter blev min favorit!
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
125 g riven kokos.
60 g havregryn
ev. smaksättning
200-300 g valfri choklad att doppa (Mängd beroende på choklad. Ju mörkare desto mindre mängd då den blir lösare.)
ev. dekoration t.ex. kokos, pärlsocker, strössel, hackade nötter eller choklad eller torkade bär.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Ha i äggulan och vispa ihop så det blir krämigt. Tillsätt kokos och havregryn och blanda ihop allt. Vill man smaksätta smeten så blandar man i valfri smaksättning.
Ställ in i kylen en stund så det inte blir så kladdigt att hantera. Rulla bollar och ställ in i frysen så de stelnar till. Medans bollarna stelnar så smält choklad över ett vattenbad.
Rulla bollarna i chokladen, ställ på ett bakplåtspapper och strö på lite dekoration. Ställ in i kylen för att få chokladen att stelna.