Klassiska vaniljbullar

Har varit många nya experiment i köket på slutet men idag körde jag en riktig klassiker här hemma nämligen hederliga vaniljbullar, min mans favoriträtt som jag ”lagar”. En påse kan lätt intas som frukost, speciellt efter nattjobb, eller varför inte bara för att man har tråkigt.


Jag har fått ett nytt favoritsätt att baka bullar sen ett tag tillbaka och kör nu på kalljäsning med ett recept med massor av smör, mums. Allt görs direkt och sen får de stå och jäsa i 2 timmar vilket ger tid till annat medan man väntar.
Ofta när jag bakar vanliga vaniljbullar (eller kanelbullar) så är jag lite lat och blandar inte ihop någon fyllning utan jag brer först på en massa smör och sen har på socker, kardemumma och vaniljsocker och snålar inte på något av det. Bullar med mesfyllning är inget att ha.


Vaniljbullar

50 g jäst

5 dl mjölk, kall

150 g smör/margarin, rumsvarmt

2 dl socker

2 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

13-14 dl vetemjöl

Fyllning

smör/margarin

socker

kardemumma

vaniljsocker

1 ägg till pensling

pärlsocker

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna till bulldegen och knåda i maskin i ca 8 min. Lägg plastfolie på bunken och låt vila i 20 min.


Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30×50 cm. Bre på smöret och strö sen på socker, kardemumma och vaniljsocker.

Rulla ihop degen från långsidan och dela rullen i 2 cm-breda bitar, lägg i bullformar. Jäs under bakduk i 2 timmar.


Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ett ägg, med en nypa salt och en skvätt vatten, med hjälp av en gaffel i en mugg. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter, lite beroende på hur ”brända” man vill ha dem.


Låt svalna på galler, men se till att äta några tillsammans med ett glas mjölk medan de är varma.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: