Restbak – Havrerutor med två olika toppingar

Bakning på rester igen. Fick kvar lite jordgubbssmörkräm från gårdagens tårtabakning och den vill man ju inte slänga. Den fick bred ut på en gräddad havrebotten. Krämen räckte dock inte till hela botten men då fanns det nötkräm och marshmallows i skafferiet. Toppar görs med nougat och mörk choklad på jordgubbskrämen och vit choklad på nötkräm/marshmallows med lite mörk choklad ringlat över för syns skull.


Perfekt bak om man får fyllningar/gegg över från någon bakning. Bara att göra havrebotten, bred på fyllningen och toppa med något gott. Nedan är receptet på mina två varianter.


Havrerutor med två olika toppingar

125 g smör

0,5 dl rårörsocker (eller vanligt strösocker)

2,5 dl vetemjöl

3 dl havregryn

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Variant 1: Jordgubbssmörkräm (recept som i länken fast jag tog jordgubbssylt istället för blåbär), nougat och mörk choklad

Variant 2: Nötkräm, minimarshmallows, vit choklad och lite mörk choklad

Ugn 200 grader. Smält smöret. Blanda ihop socker, mjöl, havregryn, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll i smöret och blanda ihop allt. Platta ut degen i en form, ca 20 x 30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10-12 min. Låt den kallna.


Variant 1: Bre på jordgubbssmörkrämen på botten och ställ kallt medan nougaten smälts. Bre på den smälta nougaten på jordgubbssmörkrämen och ställ kallt medans den mörka chokladen smälter. Bre på den mörka chokladen över nougaten och ställ sedan i kylen tills det stelnat helt. Skär i rutor. (Denna variant fick en 9/10 av ena hemmajuryn).

Variant 2: Blanda ihop nötkräm med minimarshmallows (värm ev. på nötkrämen lite så att det är lättare att blanda) och bre på blandningen på botten och ställ kallt medan den vita chokladen smälts. Bre på den smälta chokladen på nötkrämblandningen och ställ kallt medans den mörka chokladen smälter. Ringla lite mörk choklad över den vita chokladen och ställ tillbaka den i kylen tills det stelnat helt. Skär i rutor.

När man skär dem i rutor så var inte försiktig utan skär bestämt så går inte chokladen sönder i smådelar.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: