Lakritskladdkakor med lemoncurd

Fick en önskan om något med lakrits och jag är inte den som tackar nej till roliga utmaningar, speciellt inte när det kommer till bakning. Choklad och lakrits har ju funkar förr. Då har vi den salta lakritsen och den söta chokladen och då bör vi väl fullända det med något surt, fick bli citron. Kladdiga chokladkakor är ju något som ligger mig varmt om hjärtat (och magen) så en sorts kladdkaka fick det bli. Resultatet: små kladdkakor med turkisk peppar och en lemon curdgömma under ett chokladtäcke. Gör lemon curden först så att den hinner kallna och bli tjock. Den håller några dagar i kylskåpet ifall man som jag vill göra den dagen innan.

Lakritskladdkakor med lemoncurd

Kladdkakorna

150 g smör

3 dl socker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

100 g mörk choklad

10- 12 st turkiskt peppar (beroende på hur stark lakritssmak man vill ha)

Lemoncurd

1 citron

1 äggula

0,5 ägg

1 dl socker

50 g smör

Garnering

100 g choklad (jag tog 50mjölk/50mörk)

krossad turkisk peppar

Börja med att göra lemon curden. Finriv skalet och pressa citronen. Vispa samman äggulan, ägget och sockret i en skål som klarar värme. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt skalet och juicen från citronen. Rör om tills krämen tjocknat. Klicka i smörbitar. Och rör om tills det smält. Låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.


Ugn 200 grader. Krossa den turskiska pepparn och hacka chokladen. Smält smöret i lite större kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i socker och ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör till en jämn smet. Rör ner den hackade chokladen och turkisk peppar.


Fördela ut smeten i muffinsformar, bra om de står i en muffinsplåt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ha koll på den så att den fortfarande är kladdig. Låt dem svalna.

Tryck ett litet hål i mitten av kakan och klicka i en klick lemoncurd. Ställ in i kylen medan chokladen smälter. Smält chokladen och täck lemon curden med den, strö över lite mer turkisk peppar.

Ställ i kylen tills kakorna kallnat och chokladen stelnat. Är som de är eller servera med lite grädde eller glass.


Samma recept om man vill göra en stor kladdkaka men då ska den vara inne ca 20 minuter.

 

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: