Grädde, jordgubbar och nektariner. Idag blev det en riktig sommardessert efter middagen. En efterrätt som verkade falla i smaken, som betyg fick jag en 9 av 10, en som nästan skrapade det sista så att formen följde med och flera ”jättegott”.
För många år sedan gjorde jag en kaka med jordgubbar och nektariner och det visade sig vara en riktigt god kombo. Därför fick det bli en nektarinkompott istället för en med rabarber som först var tanken. Kände att en lite syrlig kompott skulle komplettera den annars söta ”bakelsen”.
Inte så avancerad dessert men som ändå har det lilla extra. Vill man köra latversionen så struntar man i själva bakelsen och serverar resterande komponenter tillsammans med vanliga maränger, hembakta eller köpta.
Jordgubbsmarängbakelse med nektarinkompott
Marängbakelse
3 äggvitor
3 dl florsocker
nötkräm
Ugn 125 grader. Vispa äggvitor och florsocker till en hård smet. Det tar ett tag, 10-15 minuter med elvisp och säkert minst det dubbla om man vispar för hand.
Smält nötkrämen lite så att den blir lite lösare och kan rinna ner i marängsmeten. Dra runt några varv så att det blir ett mönster men inte blandas. Fördela smeten i aluminiumformar, 9 stycken blev det för mig. Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Låt den kallna.
6 nektariner
3 msk socker
pressad citron av 2 citroner, ca 1 dl
Skär nektarinerna i små bitar. Koka dem tillsammans med sockret och citronsaften i en kastrull utan lock i ca 10 minuter. Låt kallna.
Servering
Jordgubbar
Vispgrädde
Vaniljsocker
Skär jordgubbarna i småbitar och vispa grädden med lite vaniljsocker. Skär av locket på marängen, lägg i jordgubbsbitar, en klick grädde och toppa med några fler jordgubbar och sist maränglocket. Servera tillsammans med nektarinkompotten.