Regnig dag så det blev en innedag när vi hämtat lillkillen hos farmor och farfar i stugan. Efter storhandling inför kommande veckan blev det bakeftermiddag. Brödfrysen fylldes på med både Johan-bröd och Anna-bröd, Jacob är brödallätare om man frågar honom.
Sen blev det lite experimenterande med lime då jag fick limedryck med smakboxen som inte har använts än. Det blev en jordgubbskaka med limekräm som fyllning. En helt klart godkänd kaka. Jordgubbskakan i sig blev väldigt saftig och god, så man kan strunta i fyllningen och få en god bärsockerkaka oberoende vilken sylt man använder. Jag gillade limen till jordgubben, Johan tror mer på en vaniljkräm som fyllning. Fast hans bit försvann ändå väldigt snabbt från fatet.
Jordgubbskaka med limefyllning
Jordgubbskakan
100 g smör
3 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Jordgubbssylt
Limefyllningen
125 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3,5 msk koncentrerad limedryck/saft
2 äggulor
Ugn 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt det och smöret i äggsmeten. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form. Klicka sedan på syltklickar och ha på resten av smeten.
Avsluta med några extra småklickar sylt och grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt limedrycken och äggulorna och vispa samman till en jämn fyllning.
När kakan kallnat så skär den i två ”bottnar”, bre på limefyllningen på understa botten och lägg på den ändra över.
Pudra lite florsocker på kakan. Servera den gärna med en klick vispad grädde eller vanilj glass.