Bakboksutmaning nu klar. Sista receptet blev Jordnöt- och tryffelbitar

Efter att ha myst i solen och stugan i ett par dagar så blev det igår lite nytt experimenterande i köket. I och med detta bak är nu min bakboksutmaning klar. 41 recept är på någon sätt omgjorda. Vissa blev mindre lyckade och vissa blev mums. Av alla så blev 18 stycken så pass bra att de blev helt eller delvis sparade i min personliga hemmabakbok. Även om fler saker blev riktigt bra så har jag lite hårdare krav för att komma in i den boken.

Det sista resultatet blev jordnöt- och tryffelbitar. En mandelbotten som täcks med en tryffel på mörk choklad och en jordnötssmörkräm. Detta täcks sedan med choklad och lite hackade jordnötter. Det blev en spara!
Lite tomt nu när bakboken är slut.

Jordnöt- och tryffelbitar

Botten

0,5 dl sötmandel
2 ägg
0,5 dl socker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Tryffelfyllning

0,75 dl vispgrädde
0,5 msk smör/margarin
150 g mörk choklad

Jordnötskräm

50 g smör/margarin
0,5 dl jordnötssmör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 äggula
jordnötter

Garnering

150 g choklad
hackade jordnötter

Ugn 175 grader. Smörj en avlång form väl. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda den malda mandeln med mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 18-20 minuter. Låt kakan kallna på galler.

Koka upp grädde och smör till tryffelfyllningen. Dela chokladen i bitar och låt den smälta i gräddsmöret. Vispa ordentligt tills tryffeln blir krämig. Ställ in den i kylen medan jordnötskrämen görs.

Vispa smöret vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop det. Ha i äggula och jordnötssmör och fortsätt vispa till det blir en jämn och krämig smet. Hacka jordnötterna och blanda i. Ha i så mycket jordnötter som man önskar, går även bra att utesluta dem helt.

Skär till den nu kalla botten så att den blir jämnt tjock. Skär även av kanterna. Ha i tryffeln i en spritspåse och jordnötskrämen i en annan (går bra med en plast-/fryspåse som man klipper ett litet hål i).

Spritsa längder längs med kakan, varannan jordnötssmör och varannan tryffel tills hela kakan är täckt.

Ställ in en liten stund i frysen, så blir det inte så kladdigt att skära den i bitar. Skär kakan i längder längs kortsidan. Ställ in i frysen igen. Smält chokladen i vattenbad eller i micron. Doppa översidan av kakorna så att tryffeln och jordnötskrämen täcks av chokladen och strö över lite hackade jordnötter.

Ställ in i kylen tills chokladen stelnat.

Fick både lite tryffel och jordnötskräm kvar så jag tog och stansade ur hjärtan i den del av kakan som jag skar av. La först ett lager jordnötskräm och sen ett lager tryffel. Ställde in i frysen så att den stelnade innan jag doppade hela hjärtana i choklad och strödde på hackade jordnötter.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Nu har jag gjort lakrits- och citronmuffins och tobleronekakor. Och ätit dina snickerskakor med marshmallows. Nästa gång prövar jag jordnötstryffeln. Livsfarligt det här😄!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: