Tidig morgon – jäsfria limpor

Brukar alltid vakna tidigt men idag var inte jag orsaken utan en annars numera ganska sömning 3-åring (snart). Det var även lite tidigare än jag brukar gå upp. Då jag inte hade samvete att även få upp Johan så struntade jag i morgonpromenaden och tänkte att det kunde vara gott med lite nybakat till frukost. Dessa limpor ställs in i kall ugn och jäser samtidigt som de gräddas. Kanon på helgmorgnarna, eller en tidig vardagsmorgon.

Jäsfria limpor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl sirap
1 litet ägg
1 tsk salt
5 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan sirap, ägg, salt och och rågsikt och rör ihop. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg.

Baka ut och forma degen till två limpor. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Degen ska inte jäsa utan ställ in den direkt i mitten i kall ugn.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda i ca 45 minuter. Låt dem svalna på galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar