Helgefterrätt – Kokoskladdkaka på småkaksbotten

Lite fredagsgott till efterrätt är ju aldrig fel att starta helgen med. Denna fredag blev det små kokoskladdkakor på en kaksmulsbotten och chokladtryffeltopping. När man tar en tugga hittar man även en liten nougatöverraskning i mitten. Lite glass eller grädde och kanske även lite chokladsås till och det blir inte så mycket bättre för alla gottegrisar 😋 Fick gott betyg av testpanelen!

Man kan ta vilken småkaka som helst till botten. Jag tog en kul i frysen och hittade mina tranbärsdrömmar, perfekt med en kaka som inte är för söt tänkte jag då resten är sött nog. Alltid bra att återvinna kakor istället för att slänga 😊

Kokoskladdkaka på småkaksbotten

Kakbotten

150 g småkakor av något slag
Ca 50 g smör

nougat

Kladdkaka

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl kokos
2 dl vetemjöl
100 g vit choklad

Chokladtryffel

0,75 dl vispgrädde
175 g mjölkchoklad (går självklart att byta ut mot annan valfri choklad)

Ugn 200 grader. Smält smöret. Smula sönder kakorna och blanda med smöret. Lägg i botten på stora muffinsformar (har man ingen muffinsplåt så ta dubbla formar och ställ dem ganska tätt) och tryck till lite.

Skär nougaten i smalare bitar och lägg en bit på varje kakbotten. (Här är det lättare om nougaten är lite fryst).

Hacka den vita chokladen till kladdkakan. Smält smöret i lite större kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i socker och ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, salt och mjöl och rör till en jämn smet. Rör ner kokos och chokladen.

Fördela ut smeten ovanpå kaksmulet/nougaten och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ha koll på den så att den fortfarande är kladdig. Låt dem svalna.

Värm grädden och låt mjölkchokladen smälta i den. Blanda ihop ordentligt och bre på ett lager på den avsvalnade kladdkakan.

Ställ in för att kallna i kylen. Ta ut och ta ur kakan ur formarna och servera med glasskula eller en klick grädde.

Går lika bra att göra en stor kladdkaka. Tryck då först ner smulorna i en springform, placera ut nougaten på smulorna med jämna mellanrum om häll på kladdkaksmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 18- 20 minuter. Låt svalna och täck kakan med chokladtryffel och ställ in i kylen till servering.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: