När det är regnrusk ute så brukar det oftast bli plock hemma eller bakning, idag blev det båda. En focaccia tänkte jag kunde vara god till kvällens pasta. Perfekt att suga upp den sista såsen med. Örtens dag idag så jag tog och gjorde en med örtsmör och självklart massa flingsalt uppe på.
Focaccia är det perfekta brödet som middagsbröd, på buffébordet eller innan middagen att bara doppa i lite olja och vinäger eller varför inte steka på den i lite vitlökssmör. Stekt vitlöksfocaccia med en het kräftröra, mums i kräfttider 😋
Focaccia med örter och salt
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 7 dl vetemjöl (helst special, jag hade bara fullkorn special därför degen är lite mörkare)
50 g smör
1 stor pressad vitlöksklyfta
Hackade örter av valfri sort (jag tog timjan, basilika, oregano och lite örtsalt, klippte även ner 3 soltorkade tomater)
kallt vatten och flingsalt
Smula jästen i en bunke. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja och mjöl och arbeta ihop den till en slät deg och smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Medan degen jäser så rör ihop alla ingredienser till örtsmöret.
Smörj ett bakplåtspapper som ligger på en ugnsplåt med olivolja. Tryck ut degen på bakplåtspapperet så den blir jämntjock, 1-2 cm tjock.
Gör små hål i degen och fördela ut örtsmöret, tryck i det. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt. Grädda brödet ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär i bitar innan servering.