Rulltårtans dag – Tiramisu-rulltårta

Idag firas rulltårtans dag – ett snabbt och enkelt bakverk man kan experimentera ganska vilt med. Både när det kommer till smaker och hur man väljer att servera den. Jurymedlemmen här hemma tipsar om att servera med en klick vaniljgrädde eller varför inte lite glass till tänker jag.

Denna rulltårta fick jag inspiration till av smakerna som finns i desserten Tiramisu – det blev alltså en Tiramisu-rulltårta. Väldigt bra betyg fick den också. Men man bör nog gilla desserter med lite spritsmak för att uppskatta denna. Man kan med gott samvete göra tårtan ett tag innan/dagen innan då den är snäppet godare när den fått stå i kylen ett tag och smakerna satt sig.

Tiramisu-rulltårta

Rulltårtebotten

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 msk espresso, varm

Fyllning

1,5 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
125 g mascarpone
1 msk konjak/rom
Kakao

Garnering

kakao
florsocker
smält choklad

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner blandningen och espresson i smeten.

Bred ut smeten i en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Strö lite socker på ett bakplåtspapper och stjälp upp bottnen. Rulla ihop den och låt vara ihoprullad medan fyllningen görs. Detta minskar risken att bottnen spricker när man rullar ihop den med fyllning då bottnen kallnat.

Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mascarpone och konjak och vispa ihop allt ordentligt.

Rulla ut bottnen, bre på fyllningen, pudra över kakao och rulla ihop tårtan igen.

Jag dekorerade genom att först pudra på en blandning av kakao och florsocker innan jag ringlade på mörk och vit choklad.

Låt stå i kylen tills servering.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: