Har gjort en miniinventering av skafferiet och upptäckte att det fanns väldigt mycket valnötter där, naturella och saltade. Valnötsbröd blir givet för de naturella. För de saltade blev det, efter lite bakbokskikande för inspiration och sen lite eget spånande, ett väldigt nötigt och lite kladdkakigt resultat som fick heta för nötkladdkakor.
Gjorde halv sats för att prova hur det blev, och använde då en avlång sockerkaksform, men nedan finns hela receptet. Gör man hel sats kan man även göra en ”vanlig” rund kladdkaka av den.
Nötkladdkakor
1,5 dl Nutella (eller annan hasselnötskräm)
1,5 dl jordnötssmör
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
200 g Marabou schweizernöt
valnötter
Ugn 175 grader. Blanda nutella, jordnötssmör, socker, ägg och mjöl till en jämn smet. Dela chokladen i lite mindre bitar (4-6 bitar av ruta) och rör ner i smeten.
Häll smeten i en form, 20×30 cm, med bakplåtspapper.
Tryck ner valnötter i kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna i formen och låt dem sen kallna helt i kylen innan den skärs i bitar.
Gör man den som en kladdkaka som man ska äta direkt till fika eller dessert så räcker det att man låter den svalna innan man serverar den med lite glass eller grädde.
Lämna en kommentar