Städdag och Kesobröd x 2

Städ- och brödbakarförmiddag. Ett tag nu känns det som att vi har fler saker på fel plats i huset än saker som ligger på rätt plats. Så idag körde vi en städplockarförmiddag här hemma, då skönt att ha ”hjälp” av en snart 3-åring… Städdagar är perfekta brödbakardagar då det inte är så mycket arbete utan mer vänttid, tid då man kan städa på.

Först ut blev Kesofrallor och Kesolimpor. Kesofrallorna är ständigt återkommande här hemma och det första recept jag la upp på bloggen (recept här). Kesolimporna är också väldigt goda. Brukar ha rivna morötter i dem men idag hittade jag en zucchini i kylen som fick ersätta morötterna. Limporna blev minst lika goda med zucchini, får se om jag kanske provat rödbetor nästa gång.

Kesolimpor

50 g jäst

5 dl ljummen mjölk/vatten

2 tsk salt

1 msk olivolja

1 msk honung

250 g keso

1 stor morot / 1 liten zucchini

Ca 13-14 dl vetemjöl special

Grovriv moroten / zucchinin. Använder man zucchinin så salta den lite efter den är riven och lägg i en sil för att få ur lite vätska. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken/vattnet. Krama ur zucchinin om den används. Blanda i alla ingredienser förutom mjölet. Rör ner mjöl, lite i taget tills degen släpper kanterna. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölat bakbord, knåda den och forma till två limpor. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i ca 45 minuter, det blir två rejäla limpor.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på ett galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Hej!
    Går det att använda receptet för keso limpor fast man gör kesofrallor istället? Såg att recepten skiljde sig åt som du lagt upp.

    Ha en bra kväll,
    Mvh Lina

    Gilla

  2. Hej! Vet inte har inte provat. Däremot kan du riva ner en morot i receptet för Kesofrallor, det har jag provat och funkar jättebra! Men varför inte det borde funka tycker jag, brukar ibland ta limprecept och göra frallor. Ha bara koll på gräddningstiden. Provar du så berätta gärna hur det gick.
    Mvh Anna

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: