Lillördag och då får man unna sig något gott, speciellt när Dessertmästarna är på tv. Hittade en vaniljvisp i kylen som blivit över från sommarens pajer och en hel del äpplen. Så jag bestämde mig för att försöka få ihop dessa på något sätt då vanilj och äpple alltid gott ihop.
En vaniljkaka med kanelstekta äpplen fick det bli. Jag använde rårörsocker när jag stekte äpplena, ger en lite mer karamelligare och mustigare smak. Men får natuligtvis lika bra med vanligt strösocker.
Vaniljkakan är även väldigt god ensam utan de kanelstekta äpplena.
Vaniljkaka med kanelstekta äpplen
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
3,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl vaniljvisp
2 äpplen
Smör
Kanel
Socker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt smöret, mjölblandningen och vaniljvisp i äggsmeten. Rör om försiktigt. Smöra och bröa en kakform.
Jag hade ordentligt med flytande smör och bröade sen med en blandning av ströbröd och kokos. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna helt.
Skär äpplena i skivor/bitar, jag valde att ha skalet kvar då jag tycker att det är godare men vill man kan man ju skala dem.
Stek äppelbitarna i smör tillsammans med socker och kanel, låt svalna.
Skär vaniljkakan i två delar. Fördela äppelbitarna på ena bottnen och lägg på den andra ovanpå.
Som tur blir det 1 dl vaniljvisp kvar så då kan man mumsa till det ännu mer med en klick uppe på sin kakbit.