Nötbakdag – Jordnötsbiskvier (och nötkladdkakor)

Nötbakning idag. Först blev det en nötkladdkaka som jag gjort förr (recept här). Sen blev det jordnötsbiskvier där jag använde mig av en jordnötsfyllning jag haft i annat bakverk. En fyllning som fått många mums ifrån dem som har smakat så jag tänkte att den får jag lov att göra om. Då fick det denna gång bli biskvier.

Biskvier måste vara ett av mina (många) favoritbakverk. Speciellt de som min brors svärmor gör, de är magiskt goda. Men de chokladbiskvierna tävlar jag inte ens emot så jag satsar på andra varianter. Det är några moment och kan va lite kladdigt men inte så svårt som man kan tro så var inte rädd att prova. De behöver inte va lika runda och se lika ”perfekta” ut som de man köper på fik. Smaken är det viktiga!

Jordnötsbiskvier

Bottnar

250 g mandelmassa

1 msk socker

1 äggvitor

Jordnötskräm

100 g smör/margarin
1 dl jordnötssmör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
jordnötter

Garnering

Ca 200 g valfri choklad att doppa i (jag blandande 150 g mjölkchoklad och 50 g mörk 75%)

Hackade jordnötter

Börja med bottnarna. Sätt ugnen på ca 170 grader. Blanda mandelmassa och socker en en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens.

Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper, de blir lite större i ugnen. Är de svåra att få platta när man spritsar kan man bre ut dem med baksidan på en tesked som doppas i vatten (då kan man även strunta i spritsen och bara lägga ut klickar och bre ut). Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min tills bottnarna fått en gyllenbrun färg.

Ta ut och låt svalna innan de tas bort från bakplåtspapperet och vänds upp och ner. Vispa smöret till jordnötskrämen vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop det. Ha i äggula och jordnötssmör och fortsätt vispa till det blir en jämn och krämig smet.

Hacka jordnötterna och blanda i. Ha i så mycket jordnötter som man önskar, går även bra att utesluta dem helt.

Bre på jordnötsfyllningen på bottnarnas undersida. Ställ in i frysen medan du smälter choklad över ett vattenbad.

Doppa biskvierna i chokladen och strö över hackade jordnötter.

Ställ in i kylen för att få chokladen att stelna.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: