Kanelbullar, vanliga och glutenfria till kanelbullens dag

Varit i England i 5 dagar och efter så långt bakuppehåll så kliar det i fingrarna. Hela Sverige bakar idag och kanelbullens dag imorgon, det är väl självklart vad som ska bakas. Vanliga kanelbullar gjorde jag förra veckan (detta recept fast med samma fyllning som nedan och dubbel sats) så idag utmanade jag mig lite. Bjuder ibland kollegorna på fika så kan väl inte strunta i det på kanelbullens dag.

Men då allergier finns så provade jag idag på att göra glutenfria kanelbullar, självklart med massa fyllning. Alltid 1,5-2 satser fyllning ska på bullar har jag så det smakar mycket samt förhindrar att det blir torrt. Hittade ett recept på Året Runts-hemsida som jag halverade (förutom fyllningen då) och fick 13 stycken. Nedan är recept på satsen jag gjorde, här är originalreceptet. Sen brukar jag alltid ha i en liten skvätt vatten och lite salt när jag vispar upp ägget för pensling, sett det någonstans.

Kanelbullar, glutenfria

Bulldeg

25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 msk fiberhusk
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl vit sirap
0,25 dl strösocker
en nypa salt
1-1,5 tsk kardemumma
1 litet ägg
ca 6 dl glutenfri mjölmix

Fyllning

120 g rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk kanel

Garnering

1 ägg

pärlsocker

Smula jästen i en bunke och lös upp den i ljummen mjölken. Rör ner fiberhusk lite häftigt och låt svälla i 10 minuter. Ha i resten av ingredienser till bulldegen och arbeta ihop degen ordentligt. Degen ska vara lite kladdig annars kan bullarna bli torra. Tillsätt i så fall mer mjölmix vid utbakning.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Knåda ihop degen på mjölat (mjölmix) bakbord. Här kan man ha i lite mer mjölmix om degen är för kladdig för att kavla ut. Kavla ut degen till en rektangulär platta.

Mosa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en gaffel. Bred ut fyllningen på plattan. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i 12-15 bitar.

Lägg bitarna i bullformar med snittytan uppåt. Jag brukar trycka ut dem lite så de blir lite bredare (känns större).

Låt bullarna sen jäsa under bakduk i 45 minuter och sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: