Kaffetryfflar på chokladkaksbotten

Kanske inte är någon överraskning men jag älskar, verkligen älskar, choklad. För en vecka sen så var det kaffets dag men även om det blev någon kopp så firades den inte ordentligt då vi var bortresta. Eller så tar jag det som en ursäkt att få baka lite. Kaffe går ju väldigt bra ihop med choklad så idag fick flera sorters choklad komma fram från skafferiet.

För mig är det mörk choklad som gäller men då andra också kanske vill smaka så får det bli mjölkchoklad och även lite vit choklad. En fredagsgodisbit efter maten med kakchokladbotten med en kaffetryffel ovanpå. Något sött efter maten sa alltid min mormor att man skulle ta. Det bästa är, förutom smaken då förstås, är att alla kan laga detta. Enkelt och man behöver inte ens ugn, men en spisplatta gör det lättare.

Kaffetryfflar på chokladkaksbotten

Kakbottnen

150g kakor (jag tog Lotus Biscoff)

150g mjölkchoklad

Kaffetryffel

400 g choklad (jag tog 200 g mjölkchoklad och 200 g mörk)

1 msk smör

0,5 dl vispgrädde

0,5 dl espresso

Chokladtäcke

100 g vit choklad

1 tsk smör

Smält chokladen till kakbottnen. Krossa eller mixa kakorna och blanda i den smälta chokladen.

Platta ut den i en brödform med bakplåtspapper och ställ åt sidan medan tryffeln görs. Lägg smör, grädde och espresso i en kastrull och värm tills smöret smält. Hacka chokladen och tillsätt det i blandningen och vispa ihop allt ordentligt tills chokladen smält helt och tryffeln blivit krämig.

Häll den på botten och ställ in i kylen att stelna ca 1 timme. Skär bort de ojämna kanterna och topparna om det blivit några. Smält den vita chokladen och smöret över vattenbad. Bred ut den över kaffettryffeln, jag gjorde lite slarvigt och ”gegga” runt lite så lite mörk tryffel blandades i och ytan blir lite marmorerad.

Låt stelna i kylen innan den skärs i bitar.

Ät och njut!

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: