När maken brer hårdmackor och tar med sig till jobbet vet man att det är slut på bröd som faller han i smaken. Då vet jag, utan att titta, att det bara finns grova limpor (mer mitt sorts bröd) i frysen.
Kikade i min lilla receptarkiv där jag har matrecept och bröd som vi tyckt varit så bra att de är spararecept. Där hittade jag rustika rågbitar. Bytte ut rågbrödet mot lantbrödsmjöl och det fick bli rustika vetebitar. Får se om vi kan hålla oss till frukost eller om det blir lite kvällsfika till Hela Sverige bakar, det är ju ändå brödtema idag.
Rustika vetebitar
50 g jäst
6 dl vatten
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
2 msk naturell olja
3 dl lantbrödsmjöl
11-12 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt honung, salt, olja och lantbrödsmjöl. Blanda ordentligt. Ha sedan i vetemjölet, lite i taget tills det blir en smidig deg. Knåda den ett tag. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
Stjälp upp degen på ett bakbord och dela den i 12 delar. Lägg delarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
Lämna en kommentar