En tidigt morgon imorse men inte så konstigt med tanke på att sonen min låg feberdäckad igår när jag kom hem. Somnar man, med några små enstaka uppvak, runt klockan 17.30 så har man sovit bra många timmar när klockan slår 05.30. Medan han såg på barnprogram så tog jag fram datorn och började kika på gamla recept som jag nog inte tittat på sen Jacob föddes.
Hittade många gamla godingar: mat, kakor, desserter och bröd. Hittade bland annat två bröd som jag ofta gjorde när vi bodde i Umeå. Men sen vi flyttade därifrån för snart 8 år sen så är gångerna väldigt få. Det ena brödet är dessa skräddarkakor. Goda som det är med smör och pålägg, att rosta, till varma mackor eller till hamburgaren som vi ofta hade dem.
Mumsiga skräddarkakor
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör/margarin
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk malen brödkrydda
5 dl vetemjöl
Ca 10 dl rågsikt
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen lite i taget. Rör tills jästen löser sig. Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och brödkrydda.
Blanda ner vetemjölet och rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i buken i ca 30 minuter. Stjälp upp degen och knåda samman den lätt.
Dela degen i fyra jämnstora bitar och formas till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga dem.
Låt jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter.