Ordningen i vårt skafferi har nu ett tag varit lägg/tryck in det där du hittar en liten lucka och hoppas att det inte ramlar ner på golvet. Har det inte ramlat så har det garanterat gjort det när man sen försöker ta ut något annat som ligger under, bakom eller bredvid. Ja eller även på en helt annan hylla. Tog igår och städade och samtidigt rensade skafferiet och hitta en hel del som behöver användas snart.
En sak var alla dessa valnötter som jag fått eller köpt, eftersom på grund av ”ordningen” inte visste jag haft. Tänkte först göra valnötsbröd men sen kom jag ju på att jag i gårdagens receptkikande hittade den kaka som jag uppenbarligen gjort före men det va så länge sen så det är preskriberat. Är glad att jag hittade den igen för den är riktigt mumsig och en väldigt god slicka-skålensmet! Perfekt sysselsättning för oss som inte ska vara i vägen för övervåningens golvläggning. Betyg från juryn: väldigt god och spännande smak, bra kaka nu till jul.
Valnötskaka
200 g valnötter
150 g smör/margarin, rumsvarmt
2 dl socker
4 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk kanel
Saft av 0,5 citron
1 äpple
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Mixa sen valnötterna, behöver inte vara finmixat. Vispa smör och socker poröst. Vispa i ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det och valnöttsmixet i smeten.
Rör till sist i citronsaft och grovrivet äpple, behåll skalet på.
Ha i smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen 55-60 min. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp och får kallna.
Har skrivit att det är extra gott om man serverar vaniljvisp till. Hade ingen så jag prova med vaniljkvarg och det va mums så då borde vaniljsås va ännu godare så jag får se till att köpa lite till nästa gång.