En till gammal brödfavorit – Grovt rågbröd

Här är ännu ett bröd som gör come back som jag gjorde jämt förr. Saftigt och gott, sött och mumsigt. Gjordes nog i alla fall två gånger i månaden när vi bodde i Umeå. Ett enkelt bröd som är så enkelt då det bara är att gegga ihop och stoppa in ugnen så sköter de sig själv. Och nej bara för att det heter grovt rågbröd så är det inte det mest nyttiga brödet men mums!

Lite förberedelse då filmjölk och rågkross ska gotta ihop sig en stund. Vill man baka på morgonen så blandar man ihop det på kvällen innan eller som idag så blandade jag ihop det innan vi åkte till dagis/jobb och gör brödet nu på eftermiddag/kvällen. En skiva med lite smör och ost och kvällsfikat är perfekt.

Grovt rågbröd

1 l filmjölk

3 dl rågkross

8 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

5 tsk bikarbonat

2,5 dl mörk sirap

4 tsk salt

Blanda filmjölk och rågkross och låt det stå i kylen i minst 8 timmar.

Blanda rågsikt och vetemjölet med bakpulver och bikarbonat.

Ha i mjölblandningen och resterande ingredienser i filmjölksblandningen och se till att det blandas ordentligt. Degen ska vara ganska lös.

Fördela degen i två smorda brödformar och grädda i 150 grader i 1,5–2 timmar. Temperatur på brödet bör vara ca 96 grader.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: