Rabarberdessert i fyra lager

Gick igår kväll emot hösten och den stundade vintern och lät dessert istället påminna om sommaren. Lovade mig själv i somras att jag nästa sommar inte ska hitta rabarber i frysen. Så på morgonen tog jag upp två påsar rabarber ur frysen och bjöd på en rabarberkompott med vanilj- och kardemummatillbehör.

Alla komponenter kan med fördel göras i förväg och läggs upp precis innan servering. Gör man kompotten innan så värm upp den lite innan servering. Desserten kan mycket väl serveras med annan kompott. På grund av jobb tog jag köpt vaniljkräm men nedan är mitt bästa recept på vaniljkräm som jag har i tårtor och kakor. Nästa gång blir det kanske en kompott på andra bär/frukter, byt då bara ut rabarberna mot önskad frukt/bär.

Rabarberdessert i fyra lager

Rabarberkompott

3-4 rabarberstjälkar

0,5 dl socker

ev. lite kanel

1 msk potatismjöl

Kardemummasmul

30 g smör/margarin

1,5 msk socker

0,5 dl havregryn

0,5 tsk vaniljsocker

En nypa salt

0,5 msk malen kardemumma

0,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

1 dl mjölk

1 äggula

0,5 msk socker

0,5 msk maizenamjöl

1,5-2 tsk vaniljsocker

Garnering

Vispad grädde

Kanel

Börja med kardemummasmulet. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser förutom mjölet. Tillsätt därefter mjölet och arbeta ihop allt. Strö ut smulor på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, rör om efter halva tiden. Låt smulet svalna.

Vispa upp mjölk, äggula, socker och maizenamjöl till vaniljkrämen. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt kallna.

Skär rabarbern i småbitar och koka ihop dem med socker och ev. lite kanel till det tjocknar något.

Blanda ut potatismjölet i lite vatten och rör ner i kompotten. Låt svalna något. (Gör man som jag och tar frysta rabarber så får man koka bort vattnet innan sockret tillsätts).

Vid servering så lägg lite vaniljkräm i botten, sen rabarberkompott, smula på lite kardemummasmul och avsluta med en klick grädde och lite pudrad kanel.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: