Söndagsbakar bröd – Ciabatta med jäst och surdeg

Ett till av de brödrecept som jag brukade göra men inte gjort på ett tag. Var nog en 2-3 år sen jag gjorde dessa ciabatta sist. Receptet kommer jag inte ihåg var jag fått ifrån men tack den som la ut det för luftiga och goda blir de. Går jättebra att göra halv sats. Gjorde det idag och fick 8 st ciabatta.

Planerade att starta en surgen i veckan så att jag skulle ha när jag bakade idag men det glömde jag av. Istället tog jag och köpte en färdig surdeg med fullkornsvete från Kronjäst. Ett snabbakat surdegsbröd eftersom det även är jäst i.

Ciabatta med jäst och surdeg

1 l fingervarmt vatten

1 msk salt

2-3 msk socker/honung

20-25 g färsk jäst

2 dl surdeg (2 påsar om man köper)

ca 1,1-1,2 kg vetemjöl

Blanda salt, socker, surdeg och jäst med lite av vattnet tills jästen har löst sig helt. Häll i resten av vattnet.

Tillsätt sedan mjölet i omgångar. Degen ska ha så pass mycket mjöl att den precis går att arbeta med. Den ska inte vara så fast att den släpper bunkens kanter men samtidigt inte vara allt för lös. (Jag vet det låter lite krångligt men det låter värre än det är).

Arbeta 8-10 minuter i maskin. Låt degen jäsa i 1-2 timmar, den ska jäsa upp ordentligt. Sätt på ugnen på 250 grader. Mjöla ett bakbord med rätt mycket mjöl. Stjälp upp degen på bakbordet och mjöla ovanpå den.

Skär ut lagom stora bitar och lägg upp dem på en plåt. Var väldigt försiktig när du hanterar degen så att så lite luft som möjligt lämnar degen. Inget knådande här inte.

Ställ in en ugnsfast form fylld med vatten eller liknande i botten på ugnen när den är varm och sätt sedan in brödet.

Sänk temperaturen till 225 grader och låt bröden vara inne i ca 12-15 min, eller tills de har fått fin färg. Dra upp temperaturen till 250 grader igen innan nästa plåt med bröd sätts in och sänka temperaturen igen till 225 grader.

Har man varmluftsugn kan man köra två plåtar åt gången men jag brukar ändå ta en plåt i taget.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: