Första julbaket – Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Här hemma har det börjat ätas pepparkakor för fullt. Något jag tycker är en säker smakkombo med pepparkaka är lingon. En saftig mjuk pepparkaka med antingen lingon i eller att servera med lingongrädde, mums. Men idag blev det istället småkaksbak när jag hittade ett gammalt recept på syltgrottor. Det blev papparkaksgrottor med lingonsylt så nu doftar det jul i hela köket.

Pepparkaksgrottor

4 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

1 dl socker/farinsocker

1 tsk bakpulver

4 tsk pepparkakskryddor

200 g smör

Lingonsylt, fast

Värm ugnen till 200 grader. Ställ små kakformar på en plåt.

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt kallt smör i mindre bitar och nyp ihop allt till en smidig deg.

Forma degen till en rulle. Skär rullen i mindre bitar. Rulla bitarna till kulor och lägg dem i formarna.

Gör en liten grop i varje kula, lättaste med hjälp av fingret, och klicka i lite lingonsylt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter och låt dem sen svalna.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: