Årets expriment till kladdkakans dag – Havrekladdkaka med vaniljfudge

Kladdkakans dag imorgon så då får man passa på att iallafall baka en en variant. Förra året blev det en med massa choklad på en kokosbotten, två av mina favoritingredienser. I år tog provade jag på en annan favoritsmak nämligen havre.

I flarn, kakor, paj, bröd, bollar är bara några få saker jag har havregryn i, det är så gott. Däremot har jag alltid haft det i en kladdkaka så det fick bli min variant för året tillsammans med lite vaniljfugde. Ett mycket lyckat resultat.

Havrekladdkaka med vaniljfudge

150 g smör

3 dl socker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1,5 dl havregryn

2 dl vetemjöl

75 g vit choklad

ca 200 g vaniljfudge

Garnering

Vit choklad

Havresmul (recept finns längst ner i inlägget)

Ugn 200 grader. Finhacka den vita chokladen och dela vaniljfudgen i mindre bitar.Smält smöret i en kastrull.

Ta bort kastrullen från plattan och blanda i socker och ett ägg i taget. Blanda i vaniljsocker, salt, mjöl och havregryn och rör till en jämn smet. Rör ner chokladen och vaniljfudgen.

Häll meten i en springform, klädd i bakplåtspapper.

Jag klädde botten med bakplåtspapper och kanterna smorde jag och ”bröa” med havregryn (man kan mala de lite innan). Grädda mitt i ugnen i ca 18- 20 minuter. Låt kakan kallna helt och ta ur den ur formen försiktigt.

Man kan få lov att dra en kniv runt kanten ifall den fastnat lite på något ställe.

När jag gör kladdkaka och ska frysa in den istället för att ha som fika/dessert direkt så brukar jag skära kakan i bitar och frysa in. Denna kaka tog jag och skar i bitar innan garneringen (skar även bort kanterna så är det endast det kladdiga på kakan kvar). Ska man ha det som fika eller dessert så garnerar man istället hela kakan.

Smält vit choklad och ringla över och strö sedan över havresmul innan man låter chokladen stelnar. Det blir smul över men det kan man ha till glass eller ställa fram till kakan för den som vill ha mer.

(Bästa med att skära till rutorna är allt spill som måste hamna någonstans, och vid dessa tillfällen verkar soppåsen bli som bortglömd)

Havresmul

Fräs 1 dl havregryn och 2 msk rörsocker i 2 msk smör tills det fått lite färg, rör om lite och se till att det inte bränns.

Bred ut på bakplåtspapper och låt det svalna.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: