Det sågas för fullt på övervåningen ikväll så sonen och jag har tagit skydd i köket på undervåningen. Sonen med iPaden och lite saffranskesokaka till kvällsfika. Själv tog jag och knådade ihop en bröddeg och såg på Ben Rangel under jäsningen.
Har märkt att portionsbröd (t.ex frallor, rutor och tekakor) är populärare än limpor här hemma. Lättare att ta upp och tina och göra matsäcksmackor med kanske. Vad vet jag, det är iallafall de som går åt. Idag blev det äppeltekakor. Äpplen, och även morötter, gör bröden väldigt saftiga.
Äppeltekakor
50 g jäst
6 dl mjölk
75 g smör/margarin, rumsvarmt
2 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
1-2 äpplen
7 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt smör, salt och sirap. Grovriv i äpplena med skalet på ner i bunken. Blanda i mjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i 50 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 15 bitar.
Platta ut bitarna till runda kakor. Nagga dem med en gaffel och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt bröden jäsa i 20 minuter och sätt ugnen på 250 grader. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.