Omgjord kaka – Jordnöts- och daimrutor

Grundidén till denna kaka har jag hittat i en av mina favoritbakböcker jag har hemma. Alla sorters kakor av Kristina Eriksson. Den boken hade jag under ett år haft som utmaning att göra alla recept i. Hittade på det sättet massa nya idéer och smaker jag annars nog inte provat. Kan verkligen rekommendera att göra det men en bok (inte för tjock) så gör man inte samma saker hela tiden.

Originalet är Plommon- och valnötsrutor. Min version blev Jordnöts- och daimrutor. Båda kakorna blev mums! (För Plommon- och valnötsrutorna tar man 15 torkade katrinplommon och 50 g valnötter istället för jordnötter och Daim)

Jordnöts- och daimrutor

100 g smör/margarin, rumsvarmt

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

75 g salta jordnötter

2 dubbeldaim

Ugn 175 grader. Vispa smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen och ägget i smörsockret och rör ihop det.

Grovhacka jordnötterna och daimen och ha ner i bunken. Blanda ihop allt till en jämn och ganska kladdig deg.

Platta ut degen, ca 25×25 cm ruta, på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter. Låt svalna lite innan de skärs i rutor.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: