Grundidén till denna kaka har jag hittat i en av mina favoritbakböcker jag har hemma. Alla sorters kakor av Kristina Eriksson. Den boken hade jag under ett år haft som utmaning att göra alla recept i. Hittade på det sättet massa nya idéer och smaker jag annars nog inte provat. Kan verkligen rekommendera att göra det men en bok (inte för tjock) så gör man inte samma saker hela tiden.
Originalet är Plommon- och valnötsrutor. Min version blev Jordnöts- och daimrutor. Båda kakorna blev mums! (För Plommon- och valnötsrutorna tar man 15 torkade katrinplommon och 50 g valnötter istället för jordnötter och Daim)
Jordnöts- och daimrutor
100 g smör/margarin, rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
75 g salta jordnötter
2 dubbeldaim
Ugn 175 grader. Vispa smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen och ägget i smörsockret och rör ihop det.
Grovhacka jordnötterna och daimen och ha ner i bunken. Blanda ihop allt till en jämn och ganska kladdig deg.
Platta ut degen, ca 25×25 cm ruta, på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter. Låt svalna lite innan de skärs i rutor.