Julstämningen börjar komma – Dubbelfyllda saffransbullar

Jobbade lite extra igår och lagom till lunch så hamnade jag en snabbis på julskyltning. Fick då julstämning på allvar så idag blev det saffransbullbak.

Detta är en korsning av två goda recept jag hittat och provat var för sig. Gör jag fyllda saffransbröd så brukar det antingen bli med mandelmassa eller vanilj. Dessa fick både och. Som vanligt blir mina bullar ganska stora men man kan ju alltid dela om man inte orkar en hel.

Dubbelfyllda saffransbullar

Saffransdeg

50 g jäst för söta degar

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

2 pkt saffran

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

2 tsk kardemumma

14-15 dl vetemjöl

Mandelfyllning

150 g mandelmassa

75 g smör/margarin

Vaniljfyllning

150 g smör/margarin

1,5 dl socker

3 msk vaniljsocker

Pensling

1 ägg

Pärlsocker/hackad sötmandel

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan.

Stöt saffranet med lite av sockret och blanda i det, socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet i bunken.

Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Medan den jäser så blanda ihop fyllningarna var för sig. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den något.

Dela degen i två delar, den ena 1/3 av degen och den andra 2/3 av degen.

Ta den mindre delen och kavla ut till en rektangel som är ca 30×40 cm lång och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred mandelfyllningen på rektangeln.

Kavla ut den stödde degen och bre på vaniljfyllning. Rulla ihop plattan ganska hårt och dela den i 2-3 cm-tjocka bullar.

Lägg bullarna uppepå mandelfyllningen med lite mellanrum. Antalet beroende på storleken på bullarna. Lägg de som blir över i bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter och sätt ugnen på 200-225 grader.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller hackad sötmandel. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt bullkakan svalna och skär den sen i bullrutor.

Bullarna som blev över och lades i bullformar gräddas i 250 grader i 8-10 minuter.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: