Lucia idag vilket innebär att det är en kopp choklad och en lussebulle som gäller. I senaste smakboxen fick jag en flaska saffransarom. Lussebullar av olika slag är det redan fullt i frysen med så får prova aromen på något annat. Idag behövde jag lite bakning och det blev saffranssmåkakor med torkade tranbär i, en kombination jag tycker är jättegod. Saffransaromen gav en väldigt god smak, inte alls tillgjord som jag trodde.
Saffranskakor med tranbär
100 g smör/margarin, rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 msk saffransarom eller 0,5 g saffran
1 dl havregryn
50 g torkade tranbär
Ugn 175 grader. Vispa ihop smör och socker med elvispen. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen, saffransaromen och ägget i smörsockret och rör ihop det.
Tillsätt havregrynen och tranbären och blanda ihop allt till en jämn och ganska kladdig deg. Platta ut degen, ca 20×30 cm ruta, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter. Låt svalna lite innan de skärs i rutor.