Lite då och då följer mina bakningsresultat med mig till jobbet och kollegorna får agera jury/försökskaniner. Fikapauser är viktiga i jobbet och en liten gobit brukar även kunna muntra upp på en jobbig dag. Vid de här laget har de nog insett nivån på mitt baknörderi.
Fick, av en kollega, för ett tag sen en mapp där det stod Stora Kafferepet som Hemmets journal gett ut för x antal år sen som var fyllt med bakrecept. Under jullugnet har jag nu kunnat kika igenom alla och hittat många roliga saker att prova (och ev. göra om). De första blev Blåbärsmuffins med kanelsocker (originalet hade lingonsylt istället).
Blåbärsmuffins med kanelsocker
Kanelsocker
0,75 dl vetemjöl
3 msk råsocker
1 msk kanel
25 g smör
Muffinssmet
150 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
2,25 dl filmjölk (går även bra med mjölk)
5,25 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Blåbärssylt
Ugn 175 grader. Ta 12 muffinsformar och ställ i en muffinsplåt.Börja med att smälta smöret till kanelsockret och blanda det med mjöl, råsocker och kanel.
Rör smör och socker pösigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda i filmjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i äggsmeten. Rör tills allt är blandat.
Fyll muffinsformarna till hälften med smet. Lägg i en klick blåbärssylt, ca 1,5 tsk, och strö över kanelsocker. Klicka över resten av smeten.
Ha på en till liten klick sylt (min tog tyvärr slut) och strö över lite mer kanelsocker.
Grädda mitt i ugnen i cirka 20-24 minuter.