Två konstateranden gjordes på morgonen av sonen. 1. Han får aldrig använda den stora hjärtpepparkaksformen. 2. Han gillar kalas och tårta. När han även överöser mig med: ”mamma jag älskar dig” och ”åh mamma du är så snäll” så kan jag inte annat än smälta. Sen när han säger att vi kan baka tårta så är jag förlorad, han vet precis hur han får mamma sin dit han vill. Så idag bjöd Jacob på litet tårtkalas med hjärttårta.
Massa annat att göra och väldigt ivrig kille som skulle dekorera så det blev lite ”fuskbak”. Vi gjorde botten själva men sen va vi lite lata och körde kallvispad vaniljkräm. Fast jag smaksätter den men lite extra vaniljsocker för att få mer vaniljsmak. Denna botten brukar jag köra vid tårtor, lätt och god.
Enkel gräddtårta
Botten
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
0,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5-2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm (köpt eller hemmagjord)
Valfri sylt (vi hade jordgubbssylt)
Vispad grädde
Dekoration (strössel, godis, bär, frukt)
Ugn 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och tillsätt det i äggvispet.
Blanda precis ihop det till en jämn smet, inte för mycket. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 20-22 cm i diameter. Man kan lägga ett bakplåtspapper i botten.
Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt bottnen vara kvar i formen i några minuter innan den vänds upp på ett fat/bakplåtspapper för att kallna helt.
Dela tårtbotten i tre lager, gör ev. en annan form av den. Bred på ett lager sylt på första botten och lägg på en till botten.
Sen ett lager vaniljkräm och sista botten högst upp. Täck hela tårtan med grädde och dekorera. På sommaren finns det väl inget bättre än färska bär, idag tog vi strössel.
Lämna en kommentar