Igår födelsedagsbakade vi lite inför nästa helgs kalas. Först tog det ett tag övertyga sonen att vi väntar med att baka tårtan till pappa tills födelsedagen. När han accepterat det så funderade vi på vad vi skulle hitta på. Tänkte att det nog är bra om vi iallafall har ett bakverk på kalaset som inte har choklad som främsta ingrediens.
Vi bestämde oss för att göra vaniljrutor. Ett välbeprövat recept jag hittat någonstans för länge sen men som det nu var ett tag sen vi gjorde. Alla jag bjudit denna på har bara öst beröm över den och receptet har delats ut till många. Mördeg med vaniljfyllning, kan ju bara bli magiskt gott!
Vaniljrutor
Mördeg
500 g smör/margarin
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Vaniljfyllning
2,5 dl kesella vanilj
4,5 dl crème fraîche
4 ägg
3 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Jobba ihop alla ingredienser till mördegen.
Går bra att göra för hand men lättast är det i en matberedare. Gör man den i en matberedare i vanlig storlek så gör den i två omgångar. Tryck ut lite mer än hälften av mördegen på bakplåtspappret, det ska täcka helt.
Rör ihop alla ingredienser till vaniljfyllningen och bred ut den ovanpå mördegskakan. Strö över resten av mördegen på fyllningen.
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt på plåten och skär den sen i rutor.
Pudra ev. över lite florsocker innan servering.
Kan jag få resept till 250 personer tack
GillaGilla
Oj så många har jag aldrig gjort. En hel sats brukar jag skära i 35 rutor 5×7 men då är plåten lite mindre än en långpanna. Du kan göra dem i en långpanna så blir de lite tunnare också få ut lite fler. Men för 250 st blir det 6-7 omgångar av receptet.
GillaGilla