Vaniljrutor – mumsig mördegskaka i långpanna med vaniljfyllning

Igår födelsedagsbakade vi lite inför nästa helgs kalas. Först tog det ett tag övertyga sonen att vi väntar med att baka tårtan till pappa tills födelsedagen. När han accepterat det så funderade vi på vad vi skulle hitta på. Tänkte att det nog är bra om vi iallafall har ett bakverk på kalaset som inte har choklad som främsta ingrediens.

Vi bestämde oss för att göra vaniljrutor. Ett välbeprövat recept jag hittat någonstans för länge sen men som det nu var ett tag sen vi gjorde. Alla jag bjudit denna på har bara öst beröm över den och receptet har delats ut till många. Mördeg med vaniljfyllning, kan ju bara bli magiskt gott!

Vaniljrutor

Mördeg

500 g smör/margarin

10 dl vetemjöl

4 dl socker

4 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

Vaniljfyllning

2,5 dl kesella vanilj

4,5 dl crème fraîche

4 ägg

3 dl socker

1,5 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Jobba ihop alla ingredienser till mördegen.

Går bra att göra för hand men lättast är det i en matberedare. Gör man den i en matberedare i vanlig storlek så gör den i två omgångar. Tryck ut lite mer än hälften av mördegen på bakplåtspappret, det ska täcka helt.

Rör ihop alla ingredienser till vaniljfyllningen och bred ut den ovanpå mördegskakan. Strö över resten av mördegen på fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt på plåten och skär den sen i rutor.

Pudra ev. över lite florsocker innan servering.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

2 kommentarer

    1. Oj så många har jag aldrig gjort. En hel sats brukar jag skära i 35 rutor 5×7 men då är plåten lite mindre än en långpanna. Du kan göra dem i en långpanna så blir de lite tunnare också få ut lite fler. Men för 250 st blir det 6-7 omgångar av receptet.

      Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: