Födelsedagskalas idag så då blir det såklart tårta. En chokladtårta med vanilj- och jordgubbsfyllning var beställningen, sen va resten upp till mig. Denna tårtbottnen har jag gjort förr med mörk choklad, en choklad- och kaffefyllning sen en chokladglasyr på mörk choklad. Det är en riktigt riktigt god tårta men dagens födelsedagsbarn är inte så förtjust i mörk choklad.
Idag blev det istället ljus choklad i både bottnen och glasyren och sen ett lager vaniljkräm och ett lager jordgubbssylt. Sen är det bara att låta fantasin flöda med dekorationen.
Chokladtårta
Botten
225 g smör/margarin
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g choklad
4 äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 äggvitor
Fyllning
Vaniljkräm
Jordgubbssylt
Glasyr
150 g choklad
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl crème fraîche
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att värma mjölken och chokladen försiktigt i en kastrull tills chokladen har smält helt. Mjölken ska inte koka. Låt chokladmjölken svalna.
Vispa ihop smör och farinsocker till en mjuk och jämn massa. Rör ner äggulorna i smörblandningen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
Blanda ner det och den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i smeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra och ”bröa” kanterna med kakao.
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt tårtbottnen svalna lite i formen innan den får kallna helt på galler.
Dela bottnen i tre delar. Bred vaniljkräm på den understa bottnen. Lägg på en till, bred på ett lager sylt och lägg på locket.
Smält chokladen till glasyren i en skål över ett hett vattenbad. Blanda i florsocker och vaniljsocker. Rör ner crème fraichen lite i taget och blanda om till en jämt glasyr.
Dekorera tårtan efter tycke och smak. Jag spritsa på vit chokladfrosting, placera och strödde över lite chokladgodis och avsluta med att ringla över lite mörk choklad.
Körde på denna variant på vit chokladfrosting som jag tror jag hittat på tidningenhembakat.se
Vit chokladfrosting
150 g vit choklad50 g rumsvarmt smör1,5 dl florsocker150 g philadelphiaVispa ihop smör och florsocker. Smält den vita chokladen och vispa ner den i smörblandningen.
Avsluta sen med att ha i philadelphia och vispa ihop allt tills frostingen är len och fin.