Brödsöndag som vanligt efter Vasaloppstittande (på TV och sen från bob) och snöskottning. Kikade igenom de brödrecept jag brukar göra och det blev två sorter idag.
Rustika rågfrallor (detta recept men bytte ut lantbrödsmjölet mot fint rågmjöl) och sen baguetter. Baguetterna ska jäsa ett bra tag men annars är det väldigt lätta att baka och blir riktigt goda.
Baguetter
25 g jäst
6 dl vatten
25 g smör/margarin
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den helt i ljummet vatten. Dela smöret i småbitar och ha i det, saltet och mjölet i bunken.
Arbeta ihop det till en smidig deg och låt jäsa i 1,5-2 timmar, degen ska bli dubbelt så stor. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda inte.
Dela degen i tre delar och snurra varje del till en avlång baguette. Lägg baguetterna antingen i en baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Låt dem vila i 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla sedan baguetterna med vatten och skär några snitt i dem. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.