Söndagsfika – Ellens chokladiga rulltårtstårta

Vi fick natt och sen även i morse frukostsällskap idag av mina två brorsbarn. När pojkarna (yngsta brorsbarnet och sonen) sprungit iväg för att leka började min brorsdotter Ellen prata om att jag brukar baka och fylla deras frys. Sen kom hon på att hon ville baka och det skulle vara en tårta med choklad. När man impulsbakar och inte har all tid i värden får man ta det som finns, ändra lite i recepten och tänka till.

Vi gjorde det lite enklare och körde på rulltårta med chokladbotten och chokladkrämsfyllning som sen byggdes upp till en tårta som dekorerades med grädde och mer choklad. Alla fikagäster var eniga, vi hade lyckats fixa en riktigt mumsig tårta som hade tagit slut om vi inte behövde plats i magen för middag.

Ellens chokladiga rulltårtstårta

Rulltårtebotten

3 ägg

1,5 dl socker

5 msk potatismjöl

1 msk vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

Chokladkrämfyllning

4 äggulor

0,5 dl socker

1,5 dl vispgrädde

150 g choklad (vi tog och blandade vanlig mjölkchoklad och mandel crisp)

Dekoration

Nonstop (never stop)

Vispad grädde

Börja med chokladkrämfyllningen. Dela chokladen i mindre bitar och blanda den, äggulor, socker, och vispgrädde i en kastrull.

Sätt kastrullen på plattan och låt blandningen sjuda på svag värme tills chokladen smält och blandningen blivit tjock. Låt blandningen svalna medan rulltårtsbottnen görs. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver och rör redan ner blandningen i äggvispet.

Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 6-7 minuter. Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det översta pappret och låt bottnen sen svalna helt. Är det svårt att få den att släppa kan man pensla på lite kallt vatten så släpper den lättare.

Bre på fyllningen på bottnen och strö på en massa nonstop. Rulla ihop tårtan på längden och skär tårtan i 7 lika tjocka delar. Ställ 6 stycken av dem upprätt på ett fat.

Täck tårtan med vispad grädde. Lägg den sjunde rulltårtebiten uppe på tårtan och dekorera med mer nonstop.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: